سیستم مدیریت محتوا یا سی ام اس (CMS) چیست | سامانه مدیریت محتوا CMS به اختصار Content management system | سی ام اس CMS چیست
سامانه مدیریت محتوا (به انگلیسی: Content management system)، یک برنامه رایانهای است که امکان انتشار، ویرایش و مدیریت محتوا، سازماندهی، حذف و همچنین نگهداری از طریق یک رابط مرکزی فراهم میکند. یک سیستم مدیریت محتوا از دو عنصر تشکیل شدهاست:
نرمافزار مدیریت محتوا (CMS) که به مدیر محتوا یا نویسنده، که ممکن است دانش لازم در مورد زبان نشانه گزاری (HTML) را نداشته باشد، اجازه میدهد تا ایجاد، ویرایش و حذف محتوای یک وب سایت را بدون نیاز به تخصص یک وبمستر، مدیریت کند.
یک سیستم مدیریت محتوا معمولا بخ شهایی پایهای برای درج مطالب، پیوندها، ثبت نظرات، گروهبندی مطالب، ارسال مطالب متنی، تصویری، صوتی و چندرسانهای در اختیار صاحبان در اختیار صاحبان سایتها قرار میدهد. علاوه بر این امکانات سفارشی کردن ظاهر و امکانات سایت با استفاده از قالبها و افزونههای متنوع را امکانپذیر میکنند تا استفاده از CMS برای کاربردهای گوناگون به آسانی در دسترس باشد.
توسعهی CMSها
یک سیستم مدیریت محتوا توسط یک شرکت یا گروهی از توسعهدهندگان به صورت متنباز توسعه پیدا میکند. توسعهی گروهی مزایای زیادی برای سیستم با خود به همراه میآورد. افزایش سرعت توسعه، کشف سریعتر اشکالهای موجود و بهینهسازی بهتر امنیتی و کاربردی از نتایج مهم توسعهی گروهی سیستمهای مدیریت محتوا به شما میرود.
کاهش هزینه و زمان در هنگام استفاده از CMS برای طراحی سایت
یک CMS توانایی دارد تمای نیازهای طراحی یک سایت اینترنتی را در قالب امکانات پیفرض یا با استفاده از افزونههای متنوع در اختیار صاحبان سایتها قرار دهد. استفاده از CMS در طراحی سایت باعث میشود هزینهی پیادهسازی و طراحی و همچنین زمان مورد نیاز برای این فرآیند در مقایسه با طراحی سایت سفارشی به شدت کاهش یابد.
موارد مناسب برای استفاده از سیستم مدیریت محتوا
استفاده از سیستم مدیریت محتوا در اغلب سایتها قابل انجام و در بسیاری از موارد بهترین گزینهی موجود است. برنامهنویسی برخی امکانات موجود در CMSها که سالها بر روی آن تلاش و توسعه انجام شده است، توسط هر تیم یا شرکت نرمافزاری تقریبا ناممکن است. برخی از CMSهای موجود بیش از ۱۰ سال سابقهی توسعه و بهینهسازی را پشت سر گذاشتهاند و به طور مستمر در حال بهروزرسانی هستند. رسیدن به چنین شرایط پایداری با هر روش و هر منابعی بسیار دشوار است.
برخی از سیستمهای مدیریت محتوا
از انواع سیستمهای مدیریت محتوا میتوان به وردپرس، جوملا و دروپال اشاره کرد.
بیش از 50 درصد کلیه سایتهای موجود در اینترنت به تنهایی توسط سیستم مدیریت محتوای وردپرس ایجاد شدهاند. این موضوع نشان میدهد که نخستین گزینهی پیش روی صاحبان کسب و کارها برای ایجاد یک سایت جدید استفاده از این ابزارها است. انتخاب گزینههای دیگر و به طور ویژه برنامهنویسی سفارشی به دلیل مواردی که شرح آن پیشتر گفته شد، میبایست با احتیاط بیشتر و پس از بررسی و مشاوره با متخصصان، به انجام برسد.
انواع CMSها
علاوه بر سیستمهای مدیریت محتوا، نرمافزارهای دیگری برای کاربردهای گوناگون آماده شدهاند که میتوانند توسط صاحبان سایتها مورد استفاده قرار گیرند. از آن جمله میتوان به سیستمهای ساخت فروشگاه اینترنتی مانند پرستاشاپ، مجنتو و ووکامرس اشاره کرد.
سیستمهای دیگری مانند سیستم مدیریت اسناد، سیستمهای مدیریت دانش، سیستمهای گردش کار، سیستمهای ERP، سیستم های مدیریت آموزشی LMS ، سیستمهای مدیریت مشتریان و بسیاری دیگر از ابزارها برای کاربردهای گوناگون دیگر قابل استفاده هستند.